Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden pohled na uvolnění opatření ke koronaviru

Uvolnění opatření s šíření koronaviru se dělá v době, kdy propad ekonomiky vyvolává tlak na lídry učinit rozhodnutí, které je kompromisem mezi ochranou zdraví a otevřením podnikání. Modely, sloužící jako podklad, jsou nepřesné.

Ještě v únoru letošního roku jsme si žili spokojeně ve své české kotlině, s představou, že naše prosperita je garantovaná a blahobyt zaručený. V řadě ekonomických ukazatelů jsme se presentovali jako premianti EU, jako je třeba nízká míra nezaměstnanosti. Zprávy z Číny o výskytu divné nemoci jsme brali tak, že se nás netýkají. A když, tak jsme o ní mluvili jako o verzi chřipky. A pak začátkem března se začali vracet lyžaři z Itálie v počtu 15 000 individuálně a 15 000 s cestovními kancelářemi jen v jednom týdnu. A záhy byla tato neznámá nemoc označená jako COVID-19 mezi námi. První reakcí byl strach z neznámého.První 3 nakažené jsme zaznamenali 2.3.2020, první 3 úmrtí 16.3.2020.Zprávy na nás začaly chrlit obrázky z blízkých Evropských zemí, nejdříve Itálie, pak Španělska, Francie, velké Británie, často tak sugestivní, jako kolony vojenských vozidel vezoucích rakve. To začalo způsobovat paniku, beznaděj, ale i snahu soutěžit o co nejlepších čísla a nejplošší křivku. Dne 12.3.vyhlásila vláda nouzový stav doprovázený silnými omezeními volného pohybu, cestování, sdružování. Ekonomické aktivity se tím omezily či zastavily. ocitli jsme se skoro ze dne na den v jiném světě.

Začínáme si uvědomovat, že omezení ekonomických aktivit není jen dočasné, že bychom jen protrpěli dva až čtyři týdny karantény, a pak jedeme dál. Proti sobě stojí zdraví lidí a ekonomické zájmy. Epidemiologické modely, na základě kterých se lídři rozhodují, trpí nedostatkem reálných dat. Vznikají otázky, jak spolehlivé údaje o skutečném šíření infekce dává současná rychlost testování a testovaný vzorek. Největší podíl testovaných osob má Island, k 15.4 je to 108,925 na tisíc obyvatel, tedy 10,89%. Česká republika má k stejnému datu 1,37% testovaných (Zdroj Our World in Data, tabulky a grafy autor). Získaná data lze transformovat do tabulky uspořádané dle nejvíce testujících zemí. Následné grafy nám ukazují očekávané rozšíření nemoci COVID-19 i odhady úmrtí na milion obyvatel. 

Vzhledem k nespolehlivosti epidemiologickým modelů je tedy nutno přistupovat k rozvolnění karantény opatrně, v iteracích, s možností se vracet o několik kroků zpět. Sledoval jsem včerejší tiskovou konferenci presidenta USA Donalda Trumpa a jeho týmu. Plán je postupovat ve třech etapách, individuálně v každém státě, a postup je "data driven", nikoliv "date driven". V tom spočívá rozdíl proti české cestě. Neměli bychom podléhat nervozitě z ekonomického propadu a volání lobbystických skupin po rychlém otevření restaurací, holičství a jiných služeb. Stát by měl mít vlastní priority, jako zajištění dostatku potravin, uvolnění zdravotní péče i pro ne-COVID pacienty, energetika, výroba, zpracovatelský průmysl. A "otevírání" by mělo být provázeno přesnými a na míru šitými metodickými pokyny, ze strany epidemiologů, jak při zachování provozu minimalizovat šíření nákazy. A otevírání podmínit rozsáhlým testováním a vyhodnocováním, kde se nacházíme. Spolehlivě nevíme, zda podíl ještě nenakažené skupiny obyvatel (susceptible v modelu SIR) není stále hodně vysoký. Pak je riziko zejména pro osoby starší 65 let stále hodně vysoké. Podle našich statistik je v této skupině úmrtnost na COVID-19 19,4%. Obnovení ekonomiky je nezbytné, ale do doby, než bude objeven lék či dále vakcína, budeme si muset zvyknout, že svět již není takový, jako byl v únoru letošního roku. Staré dobré časy jsou pryč.

Tabulka-podíl testovaných na tisíc obyvatel

 

Graf=země s nejvyšším podílem testování
Graf: Podíl případů na milobyvatel, seřazený podle zemí s nejvyšším podílem testovaných

 

Autor: Petr Gerlich | pátek 17.4.2020 22:07 | karma článku: 14,72 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Petr Gerlich

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

31.8.2022 v 1:17 | Karma: 7,04 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma: 10,80 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Šetření není v módě?

Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

20.2.2021 v 20:35 | Karma: 15,71 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Amerika rozdělená po volbách.

Průzkumy předpovídaly rozhodné vítězství demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena v současných prezidentských volbách v USA, zejména kvůli “nezvládnutí” druhé vlny pandemie COVID-19. Skutečnost je jiná, výsledky voleb jsou těsné.

5.11.2020 v 20:32 | Karma: 17,05 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Jak se volí v Americe president (na dálku).

Americké presidentské volby jsou významnou politickou událostí, která ovlivní další vývoj v USA i ve světě v dalších čtyřech letech. Volby se realizují buď osobně nebo poštou. Jak vlastně funguje volební systém v USA?

13.10.2020 v 19:51 | Karma: 11,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik