Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protesty a nepokoje v USA, proč a proti komu?

Spojené státy, zasažené pandemií a jejími hospodářskými důsledky, zažívá další ránu, nepokoje a demonstrace, které probíhají již 7. den a rozšířily se do 140 měst.  Lze odsoudit ničení majetku. Ale proč se cyklus násilí opakuje?

Několik dní sledujeme v médiích hořící policejní auta a obchody a střetnutí protestujících s policií, které se rozšířili z Minneapolis již do 140 měst v USA. Objevuje se spektrum názorů a obecných soudů z pohledu obyvatele české kotliny. Problém je však hlubší. Nabízím pár faktů a postřehů z pohledu člověka, který žil a pracoval v Chicagu 15 let.

Dnes již 7 dní trvající protesty vyvolal neadekvátní a brutální zásah bílého policisty proti Afroameričanovi jménem George Floyd v městské části Powderhorn, Minneapolis, stát Minnesota, dne 25.5., a to za asistence tři dalších policistů, následkem čehož George Floyd zemřel. V Minneapolis jsem pobýval pár dní před dvěma lety. Město působilo klidným až ospalým dojmem a nevzbuzovalo ve mně žádné obavy o mé bezpečí. Jak se stalo, že se nyní toto místo stalo epicentrem protestů v celé USA?

Do Chicaga jsem přišel se zkušeností středoevropana. Až postupně jsem se seznamoval s realitou života v stále ještě "segregovaném" městě. Omylem jsem sjel předčasně z dálnice a octl jsem se jednoho večera v South Side of Chicago. Už za několik minut mi začalo docházet, že se zde necítím bezpečně a že budím nezdravou pozornost. Je to oblast, kde se odehrává 10 krát více vražd než v severních a západních předměstích. V roce 2018 to bylo 565 vražd za rok a 2388 případů střelby. 51% je spojeno s aktivitami gangů, často mladistvých.

Měl jsem však možnost vidět svět i z druhé strany. Řada mých kolegů a ještě více kolegyň v práci bylo Afroameričanů.  Většina z nich, často matky-samoživitelky, tvrdě pracují, s přesčasy i přes 50 hodin práce týdně, aby uživily rodinu. Mimořádně prožívaly radost, když dítě graduovalo na střední škole nebo se dokonce dostalo na vysokou. Přístup k vzdělání je u menšin omezen školným, které podle mé vlastní zkušenosti činí na státních školách přes $20.000 za semestr, na soukromých je to i dvojnásobek. Podle statistik průměrný roční výdělek bělocha činí $49.000, zatímco obyvatele černé pleti je to jen $30.000. Podíl odsouzených Afroameričanů je 4.7% z populace, zatímco bílých jen 0.7%, t.j. 6 krát méně. Rozpad rodin, vysoká nezaměstnanost, která se v nynější krizi ještě zhoršila, horší přístup ke vzdělání, které znamená často velké zadlužení pro studenta a jeho rodinu, to jsou hlavní socioekonomické příčiny frustrace mezi Afroameričany.

Důsledky otroctví, kterým si bílá většina zadělala na vleklý a hluboký problém, nejsou dosud překonány.  Otroctví bylo zrušeno 13.dodatkem k ústavě v roce 1865 a zanechalo přes 4 miliony obyvatel černé pleti. Dnes je to 40 mil, tedy 12.7 procentní menšina. Tato menšina má svou kulturu, svůj temperament, a zděděnou nedůvěru k bělochům. Proto každý akt bezpráví ze strany represivních orgánů vnímá jako rasově motivovanou křivdu a rasové bezpráví a reaguje na ní hlasitě a důrazně. Naposledy to byl Ferguson, Missouri v roce 2014, kdy bílý policista zastřelil Afroameričana jménem Michael Brown. A předtím a mezitím to byla řada dalších případů. Začarovaný kruh násilí se opakuje.

Nesouhlasím s rabováním, zapalováním policejních aut a obchodů. Ale určitě nesouhlasím s brutalitou policistů. Jsou relativně dobře placení a vyškoleni, aby se v kritických situacích chovali profesionálně, bez nepřiměřeného násilí, bez rasových předsudků. A postoj představitelů federální vlády nevede k ničemu dobrému. Měli činit kroky k uklidnění a sjednání spravedlnosti, nikoliv eskalovat násilí a podněcovat k razantním zásahům. Ano,  právo a pořádek musí být nastolen. Ale spravedlnost také. Ekonomické škody zaplatí z daní pracující střední vrstvy. bez ohledu na barvu pleti. Ale rasový problém bude doutnat dále. Příčiny frustrace Afroameričanů jsou v jejich nerovném postavení. Jejich řešení je běh na velmi dlouhou trať, který nemá jednoduchá řešení a zkratky.

Autor: Petr Gerlich | úterý 2.6.2020 12:27 | karma článku: 21,82 | přečteno: 1177x
  • Další články autora

Petr Gerlich

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

31.8.2022 v 1:17 | Karma: 7,04 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma: 10,80 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Šetření není v módě?

Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

20.2.2021 v 20:35 | Karma: 15,71 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Amerika rozdělená po volbách.

Průzkumy předpovídaly rozhodné vítězství demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena v současných prezidentských volbách v USA, zejména kvůli “nezvládnutí” druhé vlny pandemie COVID-19. Skutečnost je jiná, výsledky voleb jsou těsné.

5.11.2020 v 20:32 | Karma: 17,05 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Jak se volí v Americe president (na dálku).

Americké presidentské volby jsou významnou politickou událostí, která ovlivní další vývoj v USA i ve světě v dalších čtyřech letech. Volby se realizují buď osobně nebo poštou. Jak vlastně funguje volební systém v USA?

13.10.2020 v 19:51 | Karma: 11,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:25

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik