Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se volí v Americe president (na dálku).

Americké presidentské volby jsou významnou politickou událostí, která ovlivní další vývoj v USA i ve světě v dalších čtyřech letech. Volby se realizují buď osobně nebo poštou. Jak vlastně funguje volební systém v USA?

Termín prezidentských voleb a voleb do Kongresu USA je stanoven letos na 3.listopadu 2020. Od roku 1845 připadá tzv. Election Day na úterý následující bezprostředně po prvním pondělí v měsíci listopadu, tedy prakticky co 4 roky mezi 2. až 8. listopadem. Volí se president, více-president, členové Sněmovny representantů USA, Senátu USA, a také představitelé států a místní samosprávy. 

 

Volební procedury se liší podle jednotlivých států. Jako občan USA jsem oprávněn volit, a to v Cook County, stát Illinois. Popíšu dále průběh zdejších voleb z mého pohledu aktivního voliče.

Nejběžnější a standardní formou voleb je osobní formou v termínu voleb. Jako volič se musím předem registrovat podle místa bydliště. Jednou z možností je tak učinit přímo při vyřizování řidičského průkazu nebo identifikačního průkazu, obdoby našeho občanského průkazu, tedy dokumentu, kde je uvedena adresa (ID). Při vstupu do volební místnosti pouze ohlásíte jméno a část adresy členovi volební komise, který ji zkontroluje podle seznamu voličů. Dříve se kontrolovala totožnost nejčastěji podle řidičského průkazu nebo ID, ale po velkých diskusích v poslední době od této praxe některé státy, mezi nimi i stát Illinois, odstoupily. Identifikace je povinná v 36 státech. Podobně probíhá i předčasná volba, opět osobní účasti ve volební místnosti, v případě státu IL v termínech od 19.10 do 2.11.2020.

Další možností je volba poštou (mail-in voting). Tato možnost získala na významu právě teď v době COVIDu. V 35 státech je tato forma volby povolena, v 10 státech jako Kalifornie je to primární forma volby, v 5 státech musí volič uvést svůj důvod pro tuto formu volby. V případě státu IL je nutno podat žádost o tuto formu volby od 18.6.2020, volební lístky volič může odesílat nejpozději s poštovním razítkem 3.11.2020, jinak je volba neplatná. Se sčítáním hlasů se tedy čeká do 10.11.2020. Ve volbách 2016 využila tuto formu asi čtvrtina voličů, letos se kvůli COVID očekává vyšší procento. Volební komise posílá ballot (volební lístky) na registrovanou adresu voliče spolu s 2 obálkami. Do jedné volič vloží volební lístek (ballot), tu pak vloží do druhé obálky a pošle ji na adresu volební komise s vlastním podpisem stvrzujícím oprávněnost volby. Tím je zajišťována legitimita voleb. Právě legitimita a možnost volebních podvodů u této formy voleb se stává spornou otázkou letošních voleb a je zpochybňována zejména ze strany presidenta Trumpa. Dalším problémem je zpoždění, vzniklé prodlevou mezi volebním dnem 3.11. a poslední možností sčítání hlasů došlých do 10.11, které může vyvolat nejistoty, kdo je vítězem voleb.

Nejsložitější, jako v mém případě, je volba ze zahraničí (overseas voting). Odhaduje se, že v zahraničí žije 9 mil. Američanů, z toho 2,7 mil. oprávněných voličů. Podle americké vládní agentury FVAP (Federal Voting Assistance Program) volilo v roce 2018 135,507 občanů USA ze zahraničí, což je 4,7%, a snahou je, aby tento podíl rostl. Celý proces ovšem není úplně jednoduchý. Po kontrole, že je volič stále registrován na své adrese v Illinois pošle poštou nebo faxem formulář Žádost o registrace a volbu v nepřítomnosti (FPCA) na úřad, v mém případě Cook County Clerk’s Office. Po telefonickém ověření mé emailové adresy pracovník úřadu pošle zájemci o volbu email s odkazy na individuální PIN a na webovou stránku s online volebními lístky /online ballot). Vlastní volba se provádí online přihlášením na speciální webové stránky. Kromě volby presidenta a vice-presidenta, senátora, 2 členů Kongresu USA, vrchního státního zástupce IL a dalších státních úředníků a asi 60 soudců se může hlasovat také, jako v případě Illinois, v referendu např. o změně ústavy státu IL. Po uzavření hlasování volič výsledky vytiskne a odešle spolu s plnou mocí voliče poštou do USA. Na volebním lístku byl vytvořen QR kód, který bude volební komisí naskenován.

Vlastní rozhodnutí, koho volit, je v USA jednodušší v tom, že se vlastně rozhoduje mezi dvěma subjekty, Republikány či Demokraty. Předvolební televizní debatu kandidátů Donalda Trumpa a Joe Bidena sledovaly miliony dalších voličů. Z šesti diskutovaných okruhů byla část specifická pro USA, jako je nominace Amy Coney Barrett do Nejvyššího soudu USA a dopady na zrušení Zákona o dostupné zdravotní péči, rasismus v USA, legitimita protestů a násilí. Co je společné s naší politikou jsou otázky kolem zvládnutí pandemie COVID-19 ze strany vlády, nošení roušek, vývoje vakcíny, rychlost opětného otevření ekonomiky. V ekonomické oblasti proti sobě stojí republikánská politika nižšího zdanění, proti tomu snaha demokratů o úhradu deficitu státního rozpočtu vzniklého mimo jiné i restrikcí ekonomiky z důvodu pandemie COVID-19 formou zvýšení zdanění, třeba u korporací z 21% na 28%. Úroveň debaty zde nebudu posuzovat. 

Jsem rád, že mohu, a považuji za svou povinnost volit i v USA. Volím na základě dlouhodobého posouzení dostupných informací a podle svého vnitřního přesvědčení, a to i když celý proces volby není zcela jednoduchý. Vždy po volbách jsem “byl odměněn” samolepkou “I voted” (volil jsem), kterou jsem letos dostal ve virtuální podobě.

Proces voleb v USA umožňuje ze voleb zúčastnit bez nutnosti být osobně přítomen, a na druhé straně má zabudovánu řadu bezpečnostních prvků, aby výsledek voleb byl legitimní. Domnívám se, že řadu prvků lze aplikovat i pro volby v ČR bez nutnosti osobní účasti, zejména dnes v podmínkách globální pandemie.

Autor: Petr Gerlich | úterý 13.10.2020 19:51 | karma článku: 11,50 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Petr Gerlich

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

31.8.2022 v 1:17 | Karma: 7,04 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma: 10,80 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Šetření není v módě?

Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

20.2.2021 v 20:35 | Karma: 15,71 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Amerika rozdělená po volbách.

Průzkumy předpovídaly rozhodné vítězství demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena v současných prezidentských volbách v USA, zejména kvůli “nezvládnutí” druhé vlny pandemie COVID-19. Skutečnost je jiná, výsledky voleb jsou těsné.

5.11.2020 v 20:32 | Karma: 17,05 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Protesty a nepokoje v USA, proč a proti komu?

Spojené státy, zasažené pandemií a jejími hospodářskými důsledky, zažívá další ránu, nepokoje a demonstrace, které probíhají již 7. den a rozšířily se do 140 měst. Lze odsoudit ničení majetku. Ale proč se cyklus násilí opakuje?

2.6.2020 v 12:27 | Karma: 21,82 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik