Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amerika rozdělená po volbách.

Průzkumy předpovídaly rozhodné vítězství demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena v současných prezidentských volbách v USA, zejména kvůli “nezvládnutí” druhé vlny pandemie COVID-19. Skutečnost je jiná, výsledky voleb jsou těsné.

Americké prezidentské volby proběhly v úterý 3.11.2020. Průzkumy předpovídaly snadné vítězství demokratického kandidáta Joe Bidena. Průzkumy se však stejně jako před 4 lety pletly. Dnes je čtvrtek a výsledek není ještě znám. Stále probíhá sčítání korespondenčních hlasů v některých státech. Vzhledem k těsnému výsledku obou kandidátů přitom záleží na každém hlasu. Korespondenčně nebo předčasně hlasovalo přes 101,9 mil. Celkem se má voleb účastnit 156.mil voličů z  240 mil. oprávněných.

Presidentské volby v USA jsou poměrně komplikované, v jednotlivých státech platí rozdílná pravidla týkající se realizace předčasných a korespondenčních hlasů i toho, kdy se mohou korespondenční hlasy začít sčítat (v některých státech již během volebního dne, jinde až po uzavření volebních místností). Rozdílný proti evropským demokraciím je i systém, který má původ v pravidlech platných od roku 1787, kdy každý stát má určený počet volitelů podle lidnatosti toho kterého státu, nejméně však 3 volitele. Nejvíce má Kalifornie, a to 55. S výjimkou států Maine a Nebraska, kde jsou volitelé stanoveni v poměru výsledků voleb, platí v ostatních státech pravidlo “vítěz bere vše”. Celkem je 538 volitelů, k vítězství je nutno jich mít na své straně aspoň 270. Tento poměrně složitý a časově náročný systém voleb vede k současnému zpoždění oznámení konečných výsledků voleb a značné nervozitě na obou stranách, kdy je v tomto okamžiku potvrzeno jen 253 volitelů pro Joe Bidena a 213 pro Donalda Trumpa. Výsledky nejsou dosud sečteny v 7 státech.

Tato situace je nejasná proto, že se jedná o tzv. “swing states” (“hraniční státy”], kde bývají a jsou rozdíly mezi hlasy pro republikány a demokraty malé. Třeba ve státě Nevada s 6 voliteli vede při asi 86% započtených hlasech Joe Biden nad Donaldem Trumpem o 7 647 hlasů. V Georgii (16 volitelů), kde je spočteno přes 96% hlasů, vede D.Trump nad J.Bidenem v poměru 49,6% ku 49,2%.  Na druhé straně ve státech na západním a východním pobřeží, které vždy byly “demokratické”, je poměr mezi oběma kandidáty velmi výrazný. Třeba v Kalifornii (55 volitelů) zvítězil demokratický kandidát v poměru 65,3% / 32,9%, v Illinois (20 volitelů) 55,2% / 42,9%, New York (29 volitelů) 58,3% / 40,4%. Naopak republikánský kandidát zvítězil přesvědčivě například v Texasu (38 volitelů) 52,2% / 46,3%, v Tennessee (11) 60,6% / 37,4%, v Wyomingu (3) 69,9% / 26,6.%, a v jiných státech ve střední části USA.

Těsné výsledky voleb nebyly v minulosti tak velkým problémem. Názorové rozdíly mezi republikány a demokraty nebyly nikdy tak výrazné, voličská základna tak polarizovaná. Voliči demokratů si kladou otázku “O co jim jde?”. Nesouhlas s Donaldem Trumpem se projevuje i nesouhlasem voličů demokratické strany s postoji a preferencemi voličů Donalda Trumpa. A stejně je o i naopak. Průzkumy jsou proto zavádějící, protože voliči nechtějí mluvit o tom, koho budou ve skutečnosti volit. V rodinách nebo mezi přáteli, kde byla normální tolerance politických preferencí, nyní nastávají spory, zda je kdo voličem D.Trumpa či nikoliv. 

Vysvětlení této politické polarizace v USA nelze zjednodušovat. Částečně spočívá v tradičních rozdílech v politice tradičních republikánů a demokratů, jako je výše zdanění jednotlivců a korporací, výše státních výdajů a zadlužení, názor na přerušení těhotenství.

K tomu však zde přistupuje naprostá rozdílnost názorů stoupenců a odpůrců současného presidenta Trumpa na jeho účinkování v Bílém domě od roku 2016.  V roce 2016 byla situace zcela rozdílná. Donald Trump byl člověk “zvenku”, stylizoval se jako úspěšný podnikatel, který není nikomu zavázán. Na druhé straně Hillary Clinton byla dlouhou dobu součástí americké politiky. Není divu, že se proti ní vymezovali i někteří voliči demokratů. 

Donald Trump před svým zvolením v roce 2016 slíbil řadu věcí, jako: Největší tvorbu pracovních míst v historii USA, obnovení “tradiční” energetiky a těžkého průmyslu, rušení emisních limitů, masivní obnovu infrastruktury, jako budování silnic, mostů, letišť, snížení daní pro jednotlivce i korporace, stavbu “zdi” s Mexikem, zrušení systému zdravotního pojištění pro dosud nepojištěné (tzv.”Obamacare”), odstoupení od smluv údajně nevýhodných pro Ameriku (NAFTA, Trans-Pacific Agreement uzavřený 2016, odstoupení 2017) - “Amerika především” (“America first”). Jak byly jednotlivé sliby splněny a s jakou úspěšností, lze dokázat fakty a čísly: Snížení daňové sazby korporací na 21%, snížení daňových sazeb jednotlivců v nejnižších pásmech o 3%, vytvoření 3,2 mil. nových pracovních míst, z toho 344 tis. ve výrobě, 2500 v hornictví, růst týdenních příjmů zaměstnanců v průměru o 1,2%, zvýšení obchodního deficitu o 13,6%, zvýšení federálního dluhu o 7,5%, nárůst emisí o 0,24%.

Mezi zastánci a odpůrci presidenta Donalda Trumpa jde o to, že tato fakta a čísla jsou zcela opačně interpretována a vykládána podle politické příslušnosti, a to i z hlediska jejich dopadů na běžný život jednotlivých občanů Spojených států. Rozdílně je chápán i styl vládnutí Donalda Trumpa, styl, který ruší zavedené normy. To vede k politické polarizaci voličů podle toho, zda jde o městské či venkovské obyvatele, podle typu jejich hospodářské aktivity, profese, vzdělání, pohlaví, rasové příslušnosti. Navenek se to projevuje i geografickou polarizací na “červené” (republikánské) a “modré” (demokratické) státy, okresy a oblasti.

Současná situace v USA je produktem nedůvěry části společnosti v tradiční politické instituce, stát, velké korporace, media. Cesta k překonání rozdělení společnosti je překonání této nedůvěry. To platí nejen v USA.

Autor: Petr Gerlich | čtvrtek 5.11.2020 20:32 | karma článku: 17,05 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Petr Gerlich

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

31.8.2022 v 1:17 | Karma: 7,04 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma: 10,80 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Šetření není v módě?

Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

20.2.2021 v 20:35 | Karma: 15,71 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Jak se volí v Americe president (na dálku).

Americké presidentské volby jsou významnou politickou událostí, která ovlivní další vývoj v USA i ve světě v dalších čtyřech letech. Volby se realizují buď osobně nebo poštou. Jak vlastně funguje volební systém v USA?

13.10.2020 v 19:51 | Karma: 11,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Protesty a nepokoje v USA, proč a proti komu?

Spojené státy, zasažené pandemií a jejími hospodářskými důsledky, zažívá další ránu, nepokoje a demonstrace, které probíhají již 7. den a rozšířily se do 140 měst. Lze odsoudit ničení majetku. Ale proč se cyklus násilí opakuje?

2.6.2020 v 12:27 | Karma: 21,82 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik