Šetření není v módě?

20. 02. 2021 20:35:19
Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

Médii proběhla zpráva, že vláda schválila 15.2.2021 zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 mld. Kč. Očekával jsem, že se ozve bouřlivá polemika a vlna nesouhlasu ze strany veřejnosti, ekonomů i opozice, zejména té, která se vydává za "konzervativní". Ale je relativně "ticho po pěšině", tedy až na pár vyjímek. Paní ministryně financí Alena Schillerová nám vysvětlila, že: "tyto vyšší výdaje nejsou ničím jiným než investicí do co nejrychlejšího návratu k normálu", zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/rozpocet-schodek-ministerstvo-financi.A210215_172538_ekonomika_klf, tedy i že v roce 2021 se "proinvestujeme k prosperitě”.

Nejsem přesvědčen, že nepřiměřené zadlužování je správnou cestou k prosperitě. Současná výše státního dluhu ke konci 3.čtvrtletí je 2 071,9 mil. Kč, zadlužení činí 38,3% HDP. Do konce roku 2021 Ministerstvo financí očekává dluh 43,3% HDP. Zákon o rozpočtové odpovědnosti stanovuje tzv. "dluhovou brzdu" ve výši 55% HDP. Stávajícím tempem 5% růstu zadlužení ročně se k tomuto limitu dostaneme někdy v druhém čtvrtletí 2024. Co pak? Buď vláda “zabrzdí" a příjme drakonická opatření, nebo ve shodě s parlamentem “brzdu" bude ignorovat. O jaká opatření se bude jednat je nasnadě. Zvýšení příjmů státního rozpočtu formou zvýšení daní, a snížení výdajů na sociální politiku, zdravotnictví, školství, na infrastrukturu, snížení státního aparátu.

Proč tedy nezačít brzdit již letos? Ano, zvládání pandemie stojí mimořádné náklady. Strany napříč politickým spektrem prosazují nejrůznější kompenzace podnikatelům a živnostníkům. Proti zásadě "zdraví a život především" nelze nic namítat. Ale lze namítat proti způsobu neúčinných lockdownu a cyklického otevírání a zavírání, kdy máme nyní již třetí vlnu. Možná jedno účinné opatření v říjnu mohlo vést jen k jedné "V" křivce a menším ekonomickým dopadům. Špatně řešená je také míra spoluúčasti a spoluodpovědnosti zaměstnavatelů, zaměstnanců a státu na vzniklých ztrátách.

Dluh sám o sobě není "zlo". Tím je dlouhodobý, nezvládaný a nepřiměřeně vysoký dluh vzhledem k příjmům, ať se jedná a soukromou osobu nebo stát. Je to jako by člověk měl několik let dluh na několika kreditních kartách s úrokovými sazbami někde nad 15% ročně. Dostat se z takového dluhu vyžaduje disciplínu a odříkání. Platí to pro jednotlivce i stát. V současné situaci zde chybí "konzervativní" přístup mezi politiky a politickými stranami. Nepříjemná pravda se těžko vyslovuje a není to dobrá PR strategie.

Mám výhradu k v současné době rozšířené "moderní monetární teorii" hlásající, že vysoké státní zadlužení není problém . Jako by tradiční ekonomické teorie byly nemoderní. Těmito "moderními" teoriemi se řídí vlády a centrální banky řady zemí. Centrální banky v rámci "quantitative easing" tisknou peníze jak na běžícím pásu, a to peníze levné a dostupné. Záplava levných peněz vyvolává ve svém důsledku "bubliny" na akciových, komoditních, finančních, nemovitostních trzích, vede k zvýšené poptávce po spekulativních "růstových akciích" (viz bublina “GameStop", poptávka po Bitcoinu, růst cen bytů a domů ve velkých městech. Výsledkem je nerovnováha na trzích.

Bubliny splasknou, dluhy bude třeba splatit. Ekonomické zákony platí stejně jako ty přírodní. Šetrnost, odpovědnost, disciplína a předvídavost jsou jedinou cestou ke zdravým financím.

Autor: Peter Gerlich | sobota 20.2.2021 20:35 | karma článku: 15.35 | přečteno: 421x

Další články blogera

Peter Gerlich

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

31.8.2022 v 1:17 | Karma článku: 6.61 | Přečteno: 285 | Diskuse

Peter Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 635 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 408 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 604

Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...