Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

Zima se blíží a ceny energií na burzách raketově rostou. Dostupnost plynu není zaručena. Asi jako většina samostatně myslících obyvatel České republiky pracujeme i my na změně svého energetické mixu. Od poměrně levného a snadného topení plynovým kotlem rozšiřujeme kotelnu o elektrický kotel a krbová kamna. Termíny dodávek příslušného zařízení se protahují, řemeslníci jsou zavaleni prací a ceny rostou. Vzhledem k tomu, že bydlíme ve starším rodinném domku, který prošel běžnou modernizací, jako je zateplení podkroví a výměna oken. rozhodli jsme se nákladnější řešení, jako je tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika, odložit na dobu, kdy se budeme moci kvalifikovaněji rozhodnou, a to i s ohledem na ekonomickou návratnost investice, pohybující se v řádu od půl milionu korun.

A zde do rozhodování vstupuje otázka financování. Projekt plynofikace ČR probíhal od začátku 90 let, stál stovky mld. Kč a umožnil připojit na plyn přes 2,8 mil. zákazníků. Vybudovala se síť zahrnující 2470 km tranzitní sítě a 1180 km vnitrostátní sítě plynovodů. Rozhodnutí vlády o odpojení se od ruského plynu tuto třicet let budovanou infrastrukturu za finanční spoluúčasti a úsilí občanů, obcí a měst i státu z čistě ekonomického pohledu, když odhlédneme od politické stránky věci, znehodnocuje. Vláda by se tedy měla aktivně finančně podílet na podpoře řešení náhrady topení zemním plynem z důvodů svého politického rozhodnutí  a to za jiné zdroje.

V současnosti existuje v rámci státního programu Nová zelení úsporám, který běží od roku 2014, možnost žádat o dotaci na zateplení, výměny oken a dveří, solární termické a fotovoltaické systémy, výměny tepelných systémů za tepelná čerpadla, kotle na biomasu a další. Podmínkou je zpracování žádosti a projektu. Program má své nedostatky, které řadu zájemců odrazuje. Nevztahuje se třeba na náhradu plynových kotlů, zpracování projektů nemusí být vždy nezbytné a navyšuje náklady zájemce, je administrativně náročné. Projekt si musí investor předfinancovat předem z vlastních zdrojů a čekat několik měsíců, zda dotaci obdrží. Kapacity dodavatelů jsou naplněny a dodávky se zpožďují.

Nabízí se tedy otázka, jestli se proces státní podporu energetických úspor nedá vymyslet trochu jinak, racionálněji. Jako inspiraci bych zde uvedl poznatky z bohaté podpory americké vlády energetickým úsporám, zejména co se týče rychlosti a jednoduché formy poskytování podpory.  Doposud měli zájemci o energetické úspory v USA možnost čerpat buď tzv. daňový kredit (částka snižující výslednou daň z příjmu), a to do výše 500 USD celoživotně, a to na zateplení, okna, dveře, střechu, výměnu kotle. Přijetím nového zákona "Inflation Reduction Act" z 16.8.2022 byly tyto částky na energetické úspory navýšeny na 30% kvalifikovaných položek, do celkového limitu na poplatníka 1200 USD ročně. 

Štědře se také podporuje daňovým kreditem výroba vlastní energie větrné, solární, geotermické, a to až do výše 30% celkových nákladů. Způsobilost žadatele ověřuje finanční úřad tak, že výrobce přidělí výrobku specifické daňové identifikační číslo, které se uvede přímo v daňovém přiznání.

Výměna spotřebičů, jako jsou energeticky úsporná kamna a kotle, tepelná čerpadla, se podporuje přímou dotací, na níž mají nárok domácnosti, jejichž daňový příjem nepřesáhne 150% průměrných příjmů v dané municipalitě. Třeba na tepelná čerpadla může žadatel dostat přímou dotaci až 8000 USD.

Nabízí se tedy námět k zamyšlení, zda nelze energetické změny podporovat i u nás účinněji, cíleněji a adresněji, třeba v závislosti na daňových odvodech žadatele o dotaci a místních municipálních podmínkách.

Autor: Petr Gerlich | středa 31.8.2022 1:17 | karma článku: 7,04 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Petr Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma: 10,80 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Šetření není v módě?

Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

20.2.2021 v 20:35 | Karma: 15,71 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Amerika rozdělená po volbách.

Průzkumy předpovídaly rozhodné vítězství demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena v současných prezidentských volbách v USA, zejména kvůli “nezvládnutí” druhé vlny pandemie COVID-19. Skutečnost je jiná, výsledky voleb jsou těsné.

5.11.2020 v 20:32 | Karma: 17,05 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Jak se volí v Americe president (na dálku).

Americké presidentské volby jsou významnou politickou událostí, která ovlivní další vývoj v USA i ve světě v dalších čtyřech letech. Volby se realizují buď osobně nebo poštou. Jak vlastně funguje volební systém v USA?

13.10.2020 v 19:51 | Karma: 11,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Protesty a nepokoje v USA, proč a proti komu?

Spojené státy, zasažené pandemií a jejími hospodářskými důsledky, zažívá další ránu, nepokoje a demonstrace, které probíhají již 7. den a rozšířily se do 140 měst. Lze odsoudit ničení majetku. Ale proč se cyklus násilí opakuje?

2.6.2020 v 12:27 | Karma: 21,82 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik