Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak zjednodušit státní podporu energetických úspor.

Přechod od topení ruským plynem na jiné zdroje energie je náročné pro nás jak z ohledu na čas a úsilí, tak i peníze. Podpora státu by neměla být v podobě sociální dávky, ale být rychlá a proaktivní. Uvádím řešení z USA od 16.8.22.

Zima se blíží a ceny energií na burzách raketově rostou. Dostupnost plynu není zaručena. Asi jako většina samostatně myslících obyvatel České republiky pracujeme i my na změně svého energetické mixu. Od poměrně levného a snadného topení plynovým kotlem rozšiřujeme kotelnu o elektrický kotel a krbová kamna. Termíny dodávek příslušného zařízení se protahují, řemeslníci jsou zavaleni prací a ceny rostou. Vzhledem k tomu, že bydlíme ve starším rodinném domku, který prošel běžnou modernizací, jako je zateplení podkroví a výměna oken. rozhodli jsme se nákladnější řešení, jako je tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika, odložit na dobu, kdy se budeme moci kvalifikovaněji rozhodnou, a to i s ohledem na ekonomickou návratnost investice, pohybující se v řádu od půl milionu korun.

A zde do rozhodování vstupuje otázka financování. Projekt plynofikace ČR probíhal od začátku 90 let, stál stovky mld. Kč a umožnil připojit na plyn přes 2,8 mil. zákazníků. Vybudovala se síť zahrnující 2470 km tranzitní sítě a 1180 km vnitrostátní sítě plynovodů. Rozhodnutí vlády o odpojení se od ruského plynu tuto třicet let budovanou infrastrukturu za finanční spoluúčasti a úsilí občanů, obcí a měst i státu z čistě ekonomického pohledu, když odhlédneme od politické stránky věci, znehodnocuje. Vláda by se tedy měla aktivně finančně podílet na podpoře řešení náhrady topení zemním plynem z důvodů svého politického rozhodnutí  a to za jiné zdroje.

V současnosti existuje v rámci státního programu Nová zelení úsporám, který běží od roku 2014, možnost žádat o dotaci na zateplení, výměny oken a dveří, solární termické a fotovoltaické systémy, výměny tepelných systémů za tepelná čerpadla, kotle na biomasu a další. Podmínkou je zpracování žádosti a projektu. Program má své nedostatky, které řadu zájemců odrazuje. Nevztahuje se třeba na náhradu plynových kotlů, zpracování projektů nemusí být vždy nezbytné a navyšuje náklady zájemce, je administrativně náročné. Projekt si musí investor předfinancovat předem z vlastních zdrojů a čekat několik měsíců, zda dotaci obdrží. Kapacity dodavatelů jsou naplněny a dodávky se zpožďují.

Nabízí se tedy otázka, jestli se proces státní podporu energetických úspor nedá vymyslet trochu jinak, racionálněji. Jako inspiraci bych zde uvedl poznatky z bohaté podpory americké vlády energetickým úsporám, zejména co se týče rychlosti a jednoduché formy poskytování podpory.  Doposud měli zájemci o energetické úspory v USA možnost čerpat buď tzv. daňový kredit (částka snižující výslednou daň z příjmu), a to do výše 500 USD celoživotně, a to na zateplení, okna, dveře, střechu, výměnu kotle. Přijetím nového zákona "Inflation Reduction Act" z 16.8.2022 byly tyto částky na energetické úspory navýšeny na 30% kvalifikovaných položek, do celkového limitu na poplatníka 1200 USD ročně. 

Štědře se také podporuje daňovým kreditem výroba vlastní energie větrné, solární, geotermické, a to až do výše 30% celkových nákladů. Způsobilost žadatele ověřuje finanční úřad tak, že výrobce přidělí výrobku specifické daňové identifikační číslo, které se uvede přímo v daňovém přiznání.

Výměna spotřebičů, jako jsou energeticky úsporná kamna a kotle, tepelná čerpadla, se podporuje přímou dotací, na níž mají nárok domácnosti, jejichž daňový příjem nepřesáhne 150% průměrných příjmů v dané municipalitě. Třeba na tepelná čerpadla může žadatel dostat přímou dotaci až 8000 USD.

Nabízí se tedy námět k zamyšlení, zda nelze energetické změny podporovat i u nás účinněji, cíleněji a adresněji, třeba v závislosti na daňových odvodech žadatele o dotaci a místních municipálních podmínkách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Gerlich | středa 31.8.2022 1:17 | karma článku: 7,04 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Petr Gerlich

Musí být ceny zemního plynu pro domácnosti tak vysoké?

Myslím si, že nemusí. Česko i celou Evropu zasáhla na podzim 2021 energetická krize, způsobená zejména prudkým nárůstem cen zemního plynu. Dopady krize jsou inflace a vysoké náklady. Co způsobilo tuto krizi a lze jí zabránit?

12.1.2022 v 17:21 | Karma: 10,80 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Šetření není v módě?

Je zvyšování státního dluhu cestou k prosperitě? Platí pro stát ve vztahu k dluhu jiné zákonitosti než u jednotlivců, nebo se máme dluhů obávat? Co má občan požadovat po politicích ve vztahu k zadlužení?

20.2.2021 v 20:35 | Karma: 15,71 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ekonomika

Petr Gerlich

Amerika rozdělená po volbách.

Průzkumy předpovídaly rozhodné vítězství demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena v současných prezidentských volbách v USA, zejména kvůli “nezvládnutí” druhé vlny pandemie COVID-19. Skutečnost je jiná, výsledky voleb jsou těsné.

5.11.2020 v 20:32 | Karma: 17,05 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Jak se volí v Americe president (na dálku).

Americké presidentské volby jsou významnou politickou událostí, která ovlivní další vývoj v USA i ve světě v dalších čtyřech letech. Volby se realizují buď osobně nebo poštou. Jak vlastně funguje volební systém v USA?

13.10.2020 v 19:51 | Karma: 11,50 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politika

Petr Gerlich

Protesty a nepokoje v USA, proč a proti komu?

Spojené státy, zasažené pandemií a jejími hospodářskými důsledky, zažívá další ránu, nepokoje a demonstrace, které probíhají již 7. den a rozšířily se do 140 měst. Lze odsoudit ničení majetku. Ale proč se cyklus násilí opakuje?

2.6.2020 v 12:27 | Karma: 21,82 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Pozoruji dění v ekonomice a politice a hledám vysvětlení. Poznání mi přináší vnitřní uspokojení.Mám ekonomické vš. vzdělání (Doc. CSc.)a životní zkušenosti. Delší dobu jsem žil a pracoval v USA, stát Illinois (15 let). Ale i vzdělaní se mohou mýlit a stáří není zárukou rozumu. Připouštím věcnou diskusi. 

Seznam rubrik